Betegséggel küzd a nyugdíjas nők többsége

A magyar nyugdíjas korú nők 95%-a küzd valamilyen betegséggel, több mint fele pedig halmozottan szenved ezektől. Leggyakoribb problémájuk a magas vérnyomás és koleszterinszint, a reumatológiai megbetegedések, a szív- és érrendszeri, valamint a túlsúly okozta problémák – derül ki egy friss kutatásból.

 

A megkérdezett nyugdíjasok közül csupán minden huszadik mondhatja el magáról, hogy semmilyen betegségben nem szenved, döntő többségük (95%) egy-két komolyabb betegséggel küzd; legalább két különböző betegség tünetei pedig a megkérdezett nyugdíjas korú nők 54%-ánál jelentkeznek.
A kapott válaszok alapján a legáltalánosabb egészségügyi problémák a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, mely a megkérdezett idős hölgyek közel felénél (42%) fordul elő; illetve a második leggyakoribb a mozgásszervi, reumatológiai betegségek (38%). Szív- és érrendszeri megbetegedésben majdnem egyharmaduk szenved, míg a hazánkban népegészségügyi problémát jelentő túlsúly a 4. leggyakoribb betegség körükben (24%). A leginkább eseti szinten előforduló problémát a daganatos és a pszichiátriai megbetegedések (3-3%) jelentik. Ennél gyakoribbak az emésztőrendszeri betegségek (15%), a hormon- és anyagcserezavarok (10%), a légzőszervi megbetegedések és a cukorbetegség (9-9%), illetve az idegrendszeri megbetegedések (7%).

Az adott betegség kezelésére a válaszadó nyugdíjas nők közel háromnegyede keres fel valamilyen orvost, negyedük fordul keleti gyógyászatot folytató szakemberhez, illetve 10% azok aránya, akik keleti és nyugati gyógymódot is igénybe vesznek gyógyulásuk érdekében. A válaszadók ötöde ugyanakkor semmilyen orvosi segítséget nem kér.
Válaszaik alapján a nyugdíjas korú nők döntő többsége tart a gyógyszerek esetleges mellékhatásaitól. A megkérdezetteknél a mellékhatásoktól való félelem és az alternatív gyógymódok iránti igény között erős kapcsolat áll fenn, hiszen az idős nők jelentős hányada inkább gyógyhatású készítményeket fogyasztana a betegségek, illetve a tünetek kezelésére – mondta a kínai és nyugati orvosi diplomával egyaránt rendelkező Dr. Chen Zhen.

A kutatás szerint a nyugdíjas nők 58%-a iszik teát, teakeveréket, míg vitaminokat és ásványi anyagokat a válaszadók közel fele (45%), gyógyhatású  készítményeket, étrend-kiegészítőket pedig a negyede fogyaszt rendszeresen. A válaszokból kiderül, a kor előrehaladtával nő a teák, illetve vitaminok rendszeres fogyasztásának valószínűsége. Keleti orvoslást folytató szakemberhez forduló páciensek körében magasabb a gyógyhatású készítményeket, étrend-kiegészítőket, teakeverékeket, vitaminokat fogyasztók aránya.

 

Forrás: http://www.50plusz.net/blog/2013/12/10/betegseg-nyugdijas-nok/