Kábulatban: a fiatalok mindent elszívnak, amit csak tudnak

Megállíthatatlanul jönnek a dizájner drogok, de a kaposvári fiatalok általában még a hagyományos kábítószerekhez ragaszkodnak, vagy még nem tudják kimutatni a szervezetükből az új anyagokat.

Új pszichoaktív szereket foglaltak le a rendőrök a hétvégén marcali fiataloktól egy közúti ellenőrzésen. Kéthely és Somogyszentpál között állították meg az autójukat. Amikor átvizsgálták a járművet, az utastérből kerültek elő a dizájner drogok. A kocsiban utazó 20 éves és 22 éves férfi elárulta a nyomozóknak, hogy kitől vették a kábítószert. A 21 éves barátjuknál házkutatást tartott a rendőrség, és, ahogyan közleményükben szerepel, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható anyagokat foglaltak le tőle.

A rendőrséget nagy kihívás elé állítja a dizájner drogok terjedése, mert ezek előállítói mindig igyekeznek egy lépéssel előttük járni.
– Négy éve jelentek meg tömegével a dizájner drogok különféle formákban – mondta Fülöpné Csákó Ibolya alezredes, az ORFK kiemelt főreferense. – Érdekes, hogy Európában por alakban népszerűbb, ott felszippantani szokták, Magyarországon viszont szeretik a tablettát, nálunk inkább így fogyasztják, de az intravénás használata is lehetséges. Amikor elárasztotta a piacot a mefedron, a Zsuzsi, Kati becenevű szerek, a rendőr elkobozni sem tudta, hiába foglalta le, ha nem azonosított fajta narkotikum volt, vissza kellett adni a tulajdonosának. A hatóságoknak lépniük kellett, Magyarország élenjárt ebben a szabályozásban. Azóta több ország követte a példánkat, most is keresik az utat, hogy a mi a legjobb módszer a dizájner drogok elleni küzdelemben. 2012-ben egy kormányrendelet alapján tiltólistára kerültek nemcsak egyes anyagok, hanem generikus, vagyis vegyület csoportok, ebbe akár 30-40 fajta anyag is beletartozik. Ezek csak nagyon picit térnek el egymástól, mert a droglaborokban a vegyészek gyártják a variánsokat, figyelik a tiltólistát.

– A probléma akkor van, ha olyan vegyületet dobnak piacra, ami nincs ezen a C-listán – tette hozzá. – De a bűnüldözők vegyészei is figyelik a piacot, és igyekeznek gyorsan reagálni. Ha megjelenik egy új pszichoaktív anyag, kormányrendelet dönt a jegyzékbe vételéről, erre általában két hónap elég. Tavaly nyáron erre csupán egy hónap kellett, mert sürgető volt a helyzet. Egy „ördögleheletnek” is nevezett szer több halálesetet okozott Magyarországon. Ráadásul elég fájdalmas módon, elvéreztek, és nagy kínok közt vesztették életüket néhányan.

Dr. Kantó Anna, az Indít Közalapítvány kaposvári Tükör Drogambulanciájának szakmai vezetője szerint a megyeszékhelyre még nem jellemző a dizájner drogok elterjedése, de az is igaz, hogy ezek a szerek nehezebben mutathatók ki a fogyasztók szervezetéből.
– Bizony előfordul, hogy pedagógusok, az állami gondozott fiatalok nevelői panaszkodnak: látják, hogy a gyerek kábult, bizonytalan, és a magatartásán érezhető, hogy egy szer hatása alatt áll, de mire bekerül a toxikológiára, már nem biztos, hogy ki tudják mutatni a dizájner drog jelenlétét nála – így a szakember. – Csak akkor tudjuk bizonyítani, hogy valóban kábítószerezett, ha klasszikus drogokat is fogyasztott mellette, mert ezeket könnyebben kimutatja a teszt. Somogyban inkább ezek a klasszikus drogok népszerűek, leginkább a fű, vagyis a marihuána, de néhány éve nagyon terjed a spice, aminek sajnos az interneten is hozzáférhetőek az alkotóelemei. Ez egyfajta szintetikus fű, zöld növényeket kell megszárítani, amit befújnak növényvédő szerekkel, és még nem ismert szerekkel. Kábulatot okoz, az alany hallucinál, de jelentkezhetnek a központi idegrendszeren is a mellékhatásai pl. izomgörcsök formájában. Nemrég találkoztam több olyan esettel, amikor orvosi zsályát fogyasztották a fiatalok. Ez gyógynövényboltokban kapható, önmagában kell elszívni, kábító hatású. Általánosságban elmondható, hogy ezek a fiatalok bármit elszívnak, amit csak tudnak.

 

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/kabulatban-a-fiatalok-mindent-elszivnak-amit-csak-tudnak-548962