A magyar lakosság 12 százaléka nélkülözni kénytelen, s 89 százaléka nem bízik a jövőben

A lakosság 12 százaléka mondta azt, hogy a havi jövedelme az alapvető szükségletei fedezésére sem elég, derül ki a Cofidis negyedéves, 500 fős mintán elvégzett felméréséből. Ezzel nagyságrendileg lényegében az előző kutatás óta nem változott a lakosság negatív véleménye az anyagi helyzetet és a jövőbeli kilátásokat illetően.

A magyar lakosság jelentős része (89 százalék) továbbra is pesszimista a jövőt illetően az első negyedéves felmérés szerint. A megkérdezettek több mint fele (56 százalék) nyilatkozott úgy, hogy a legfontosabb dolgok megvásárlása után hó végéig alig marad pénze, 12 százalék pedig az alapvető szükségleteket sem tudja fedezni a fizetéséből. A 18-69 éves korosztály közel egyharmada (28 százalék) engedhet meg magának a szükségesen kívül plusz kiadásokat, de megtakarításra nekik sem futja. Mindössze 4 százalék azoknak az aránya, akik félre is tudnak tenni a keresetükből.

A kutatásban résztvevők közel fele (45 százalék) szerint romlani fog idén az anyagi helyzetük, a pesszimisták aránya magasabb az átlag alatti jövedelműek körében. A 18-29 éves fiatalok 39 százalék-a gondolja úgy, hogy tovább csökkennek pénzügyi kilátásaik, a teljes lakosságnak pedig csak 1 százalék-a nyilatkozza azt, hogy háztartásának pénzügyi stabilitása lényegesen javulni fog.  A megkérdezettek 10 százalék-a szerint valamivel pozitívabb lesz a helyzetük az idei évben, míg 44 százalék mondta azt, hogy 2013-ban is ugyanolyan marad az anyagi állapota, mint tavaly.

Annak ellenére, hogy a fiatalok borúlátóak, bátrabban vesznek fel kölcsönt. A hitelfelvétel tekintetében a 18-39 éves korosztály magasabb iskolai végzettségű, az átlagnál jobb anyagi körülményekkel rendelkező tagjai nagyobb arányban terveznek hitelt felvenni, mint az átlag.

Összességében elmondható, hogy az elmúlt év első három hónapjához képest 7 százalékponttal nőtt azoknak az aránya, akik az alapvető dolgokat meg tudják vásárolni, de másra már nem marad pénzük. Az elmúlt években csökkent azok száma, akik az alapvető szükségleteken kívül néhány extra kiadást is megengedhetnek magunknak.

 

Forrás: http://www.50plusz.net/blog/2013/05/28/a-magyar-lakossag-nelkulozik/