Zacher Gábor: minden hétvégén komoly veszély fenyegeti a fiatalokat

Elsősorban nem a drogfüggők száma a probléma, hanem az, hogy egy átlagos hétvégén 350 ezren használnak valamilyen tudatmódosító szert – mondta a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor, aki januártól a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezeti.

A toxikológus a lapban szombaton megjelent interjújában arról is beszélt, hogy Magyarországon körülbelül 800 ezer alkoholfüggőről tudunk, a kábítószerfüggők száma pedig valamivel több mint húszezer. A gyógyszer, vagyis az altató- és nyugtatófüggők száma 60 ezer körül mozog – tette hozzá.

Zacher Gábor úgy vélte, a mai felgyorsult világban a könnyű örömszerzés a jellemző, és erre használják a tudatmódosító szereket. A kábítószerfogyasztással kapcsolatban hangsúlyozta: a 18 év alatti korosztályra a 45 százalékos kipróbálási arány jellemző. Elsőként ezt kellene csökkenteni. Hozzátette: hatalmas előrelépés lenne, ha 2020-ra ez az arány 30 százalékra mérséklődne.

Az ellátóhálózatok rendőrségi lefülelésének fontossága mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti drogstratégia a vásárlói oldalt célozza meg. „Ha ugyanis a hétvégi droghasználó nem akarja megvenni az anyagot, az ellátó nem tudja eladni, s vége a bulinak” - fogalmazott.

Zacher Gábor szerint alapvetően az értékrend változásától kell a csodát várni. Kifejtette: el kell érni, hogy a fiatalok körében ne legyen divat kábítószert használni, s merjenek a gyerekek nemet mondani. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem megy egyik napról a másikra.

 

 

Forrás: http://hetivalasz.hu/itthon/a-18-ev-alatti-korosztalyra-a-45-szazalekos-kiprobalasi-arany-jellemzo-72094