"Amit a pia vagy a drog ad, azt később vissza is veszi!"-egy függő vallomása

"El kellett fogadnom, hogy csóró vagyok, így jártam, ezt tettem magammal, nem okolhatok senki mást a helyzetemért, senki nem erőltette belém a cuccot… Na, ehhez kellett az igazi alázat." - Bajzáth Sándor felépülő függő írása.

Hogyan lehet alkohol és drog nélkül maradni függőként? Mire lehet számítani? Mit kezd az ember a rászakadó felnőtt léttel, a magánnyal, a betegségekkel? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

Szerzőnk sok évig használt intravénásan kábítószereket, főleg ópiátokat (heroin, codein, morfium, methadon) valamint serkentőket (amfetamin, kokain) és nyugtatókat, altatókat, és sok-sok alkoholt. Körülbelül 15 kórházi elvonós leállási kísérlet és több rehabilitációs intézetben eltöltött 40 hónap után már több mint 14 éve él szer és alkoholmentesen, felépülésben.

"Sokszor kérdezik tőlem, mi szükséges ahhoz, hogy egy szerhasználó felépülhessen. Ez nagyon soktényezős egyenlet, de összeszedtem pár számomra elengedhetetlen összetevőt:

Számomra elsődleges volt a megadás, a vereség beismerése, annak belátása, hogy nem én irányítok, ha tovább folytatom, rámegyek és annyi. Jó eséllyel belehalok. Korábban nem hatottak rám a kérlelések, könyörgések, „dörgedelmek”, jótanácsok, rendőrségi ügyek, a felfüggesztett börtönbüntetések se, nem tartottam ott, hogy meghalljam őket. Hosszú évek vergődése után lettem képes elfogadni, hogy a szereket szeretem, ám erősebbek nálam, legyőztek, elvesztettem a harcot, többé nem nálam van a kontroll. Fogalmam sem volt, hogyan lehet abbahagyni, sok sikertelen kórházi próbálkozásom volt, ezért segítséget kellett kérnem , és kénytelen voltam hosszú rehabilitációra menni (kétszer is).

A teljes írás itt olvasható: http://divany.hu/vilagom/2017/06/16/fuggoseg_alkoholizmus_drogozas_felepules/