Drágán, keveseknek – Ez volna a kormány megoldása a népesedési problémákra

Aki teleszüli a világot, azé a világ – tudtuk meg Németh Szilárdtól nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor a Családok világkongresszusán bejelentette, miképp növelnék a gyermekvállalási kedvet. Szó esett emelkedő családi adókedvezményről, csökkenő jel­­zá­­log­­hitel-tar­­tozásról, átvállalt diákhitelről. Szakértők ugyanakkor egyetértenek abban: mindez kevés. A demográfiai helyzet javítását célzó intézkedések a gyermekvállalásra koncentrálnak, s lényegesen kevesebb figyelem jut a várható élettartam növelésére. A kormány nem foglalkozik eleget az egészségüggyel és az oktatással, s bár ezek is összefüggésben állnak a demográfiai trendekkel, a két ágazatból rengeteg pénzt szivattyúztak ki az elmúlt években. Persze a gyermekek számának alakulását jelentősen befolyásolja az is, hogy a szülőkorban lévő nők milyen jövőképet látnak maguk előtt. Nem mindegy, hogy a nők vissza tudnak-e térni a munkaerőpiacra, vagy szociális támogatásra szorulnak. Sokkoló adat, hogy a gyermeket nevelő családok 51 százaléka a létminimum alatt él.

Ha a kormány csak a termékenység javítására összpontosít, az önmagában nem változtat a trendeken – így összegezhető a mértékadó szakértők véleménye. Szerintük nehezen képzelhető el, hogy sikerül a jelenlegi 1,5 százalékról 2030-ig 2,1 százalékra emelni a termékenységi rátát.

Orbán Viktor a Családok világkongresszusán jelentette be azokat az intézkedéseket, amelyek reményei szerint megalapoznák a nagy növekedést, a társadalom természetes reprodukcióját. A tervek szerint megemelik a kétgyermekes családok adókedvezményét, a három- vagy többgyerekes családok a jelzáloghitel-tartozásukból egy-egymillió forintot leírhatnak. Emellett a kormány átvállalja azoknak a fiatal nőknek a diákhitel-tartozását, akik felsőfokú tanulmányaik alatt vállalnak gyereket, és bölcsődefejlesztési programot is indít.

Tovább a teljes cikkre: 

http://168ora.hu/dragan-keveseknek-bevandorlok-nelkul-oldana-meg-kormany-nepesedesi-problemakat/