Drámai a gyermekszegénység Magyarországon

A német Bertelsmann Alapítvány ismét elkészítette az EU-országok társadalmi igazságosság indexét. Magyarország a lista végén szerepel. Különösen drámaiak a gyerekek életszínvonal-mutatói. Míg 2008-ban társadalmi kirekesztettséget a magyar gyerekek 34,1%-ának kellett elviselnie, addig ez a Fidesz kormányzása alatt 43%-ra romlott. Komoly anyagi nélkülözéssel hat éve a gyerekek 24,4%-ának kellett szembenéznie, most 35%-nak.  

A Bertelsman-indexet Pogátsa Zoltán közgazdász közölte múlt héten saját blogján. A 168 Óra ennek kapcsán azt kérdezte tőle: vajon mit hoz a jövő?

– Nagyon sok múlik azon – mondta Pogátsa –, hogy a kormányzat (f)elismeri-e, mennyire drámai a helyzet az országban. Valószínűleg fennmarad a szociálpolitika neokonzervatív megközelítése: az alul lévők valamilyen értelemben „maguk tehetnek arról”, hogy ott vannak.E megközelítés szerint a jóléti állam korszaka lejárt, és munkára kell szorítani az embereket. Négymillió immorális ember azonban nem létezhet. A gyerekek pláne nem vádolhatók ezzel.

A neokonzervatív megközelítés nem veszi figyelembe, hogy az emberek objektív okokból nem képesek javítani a helyzetükön: nincs pénzük arra, hogy képezzék magukat, az állami oktatási és felnőttképzési pénzek eltűntek, helyben nincsenek munkalehetőségek, nem megoldott a munkába járás, létminimum alatti a jövedelmi szint. Ezek olyan forrásszegény környezetet teremtenek, ahol a legmorálisabb polgárok sem képesek Münchausen báróként kihúzni magukat a mocsárból. Itt képessé tevő államra lenne szükség, ehhez pedig egy igazságos újraelosztás hatékony alkalmazására.Az önmagából bohócot csináló harmatgyenge ellenzék – amikor épp nem pozícióharcot folytat – azt sejteti, hogy vissza akarna menni a 2010 előtti neoliberális társadalomszervezéshez. Az adatokból világosan látszik, az sem volt járható út Magyarország számára. A jóléti állami modellnek egyáltalán nincs vége. Sőt, a legsikeresebb a kapitalizmus válfajai között.

 

Írta: Karácsony Ágnes

Forrás: http://www.168ora.hu/buxa/gyermekszegenyseg-letminimum-statisztika-foglalkoztatas-131135.html