A Facebook-függés pont olyan, mint az alkoholizmus

Ferbruár a függőségek hónapja a Spektrumon. Zacher Gábor szerint semmiben nem különbözik az alkoholtól, drogtól való függőség, mondjuk a Facebook-függőségtől.

Függőnek lenni betegség, amelynek megvannak a testi és pszichés tünetei. „Persze amikor szóba kerül a függőség, szinte mindenki az úgynevezett rossz függőségekre gondol, úgymint alkohol, kábítószer, dohányzás, játékszenvedély. De mi a helyzet a többi függőséggel, koffein, vásárlás, számítógép, Facebook, csokoládé, edzés, vásárlás, szex.” - teszi fel a kérdést Zacher Gábor toxikológus.

A Spektrum televízió annak kapcsán kérdezte az elismert szakembert, hogy februárban kimondottan a függőségekről, ezek kultúrtörténetéről, hatásairól vetít dokumentumsorozatokat, a témák igen széles skáláján. Zacher szerint a rossz függőségekkel szemben vannak előítéleteink, mert ez gyakran nem minket érint, hiszen mi jó függők vagyunk. De miben különbözik egy heroinfüggő vagy éppen egy alkoholista egy Facebook-függőtől? – teszi fel a kérdés a főorvos. A válasza: semmiben, csak más a társadalmi megítélése.

Magyarország a 10 millió függő országa, ami persze ez így túlzás, de vajon merünk-e szembenézni önmagunkkal, beismerjük-e saját függőségeinket, akarunk-e változtatni rajta?

A Spektrumon február a függőségek hónapja. A televízió bemutatja az ópium, az egyik legrégebbi orvosság történetét. De a képernyőre kerülő sorozatok megismertetnek a marihuána kultúrtörténetével, a rehabilitáció működésével, és olyan kérdéseket vetnek fel, mint „Lehet-e szabadulni az alkohol csapdájából?” és „Vajon a kockahasért való küzdelem megéri-e, hogy közben egészségünket veszélyeztessük a szteroidokkal?”.

Zacher szerint ezen függőségek mellett sokat kellene beszélnünk a jó függőségekről, hiszen ebben mi magunk is benne vagyunk, minden egyes embert érint, mindenki jó függő”. Állítása szerint egyébként maga is függő, azaz családfüggő, csokoholista, nikotinfüggő, koffeinfüggő, munkaalkoholista és edzésfüggő.

Forrás: HVG