Ferge: A magyar GDP elég lenne egy szociális minimum biztosításához

Ferge Zsuzsa szociológus egy interjúban azt mondta, neki az alapjövedelem ötlete tetszik a legjobban, és hogy gazdaságilag megvalósítható lenne a szociális minimum biztosítása Magyarországon, csak a kormány nem ezt tűzte ki célul.

Rosszabb a helyzet, mint korábban, mert akik ma szegények, azok nagyon szegények, az emberek közel fele egy tisztességes megélhetési szint alatt él, és legalább egy millióan nyomorban, mélyszegénységben - mondta Ferge Zsuzsa szociológus az Átlátszónak adott interjújában.

A szakember azt mondta, ennek ellenére Magyarország GDP-je eléri azt a határt, hogy egy tisztes szociális minimumot kibírjon, a kormányzat azonban kijelentette, hogy Magyarország nem jóléti állam, hanem a munka társadalma, ezért csökkentik az iskolai, egészségügyi kiadásokat, szűkítik a szegény-ellátásokat és romlik a szolgáltatások színvonala.

Mint mondta, az elérhető munka csak a közmunka, amelynek bére a segélynél ugyan több, de sem a minimálbért, sem a szegénységi küszöböt nem éri el és nem vezet vissza a nyílt munkaerőpiacra sem.

Ferge Zsuzsa összefoglalta, hogy a segélyek 2015-től mind új nevet kaptak, egy részüket megszüntetik, a hozzájutás feltételei pedig szinte a lehetetlenségig szigorodtak. Mint mondta, a 2008-ban bekövetkezett válságot követően a Gyurcsány-kormány, utólag pedig az Orbán-kormány sem tett egyetlen gesztust sem, hogy a válság veszteseit valahogy kárpótolja.

Ferge hozzátette, néhány szegénységi mutató ugyan valóban csökkent egy-két százalékkal, de statisztikailag ez nem szignifikáns. Mint mondta, a javulás elsősorban azzal magyarázható, hogy 100-120 ezer emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma a közmunkaprogram miatt, de az ezért kapott összeg hosszú távon a bajok gyökerén nem változtat.

A segélyek iskolába, óvodába járáshoz kötéséről azt mondta, akkor lett volna jó ez a kötelezettség, ha úgy határozzák meg, hogyha a gyerek sikeresen elvégzi az éppen aktuális osztályt, akkor kap ennyit és ennyit a család. "Korbács helyett mindig jobb a sárgarépa, büntetés helyett az ösztönzés" - tette hozzá, de mint mondta, a tankötelezettség tizenhat éves korhatárra történt leszállítása is káros, ráadásul sok gyerek dolgozik az iskola mellett is.

Ferge Zsuzsa azt mondta, neki a legjobban a garantált alapjövedelem-modell tetszik, amely szerinte meg is valósítható. "Ezáltal egy olyan társadalmi szolidaritás jönne létre, ami sok millió ember helyzetét javítaná, s a többiekét nem rontaná. De már az a szociális minimum is jelentős lépés, amit most Zuglóban, Budapest XIV. kerületében bevezettek" - mondta.

A szociológus hozzátette, a kistérségekben, településeken, falvakban a polgármestertől fog függni minden, nem lesznek normák, csak kegyek, ugyanis az önkormányzat dönt a segélyek egy részéről. "A kódolt cigányellenesség a mostani bevándorló-ellenességben is jól kitapintható. A szegényellenesség átfordul cigányellenességbe, holott a szegények többsége nem cigány" - mondta Ferge Zsuzsa.

 

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20150224_Ferge_A_magyar_GDP_eleg_lenne_egy_szocial