A nyugalom záloga az offline életmód

Balmaz Ágnes írása a Délmagyarország c. napilap Bizalmasan mellékletében.

A nyugalom záloga az offline életmód
Az online életmóddal időt nyerhetünk, hiszen ma már lehet úgy élni, hogy ki sem dugjuk az orrunkat otthonról: minden elintézhető a neten. A hatalmas információáradat, a folyamatos idegi készenlét ezek befogadására viszont néhány embert arra ösztönöz, tudatosan vonódjon ki ebből az életmódból, és váltson offline-ra.
Van, aki megsértődik azon, ha ismerőse, barátja nem kattint a „tetszik” gombra a közösségi oldalon egy-egy fényképe feltöltése vagy posztolása után. A fiatalok zöme úgy érzi, ha nem reflektál azonnal az ismerősök „állapotára”, posztolására: például mit evett, hogy ébredt ma, akkor lemarad, és lényegi információkat veszít. Mások tudatosan vonják ki magukat a közösségi forgatagból és az internet ömlesztette információáradatból.

– Nyugodtabb vagyok, hogy nem „kell” figyelnem, melyik ismerősöm mit reggelizett, milyen programra megy, mikor felejtem el felköszönteni a születésnapján – vallja a szegedi Kovács Attila. A 41 éves férfi elmondta, sem energiája, sem „idegzete” nem lenne több emberrel csetelgetni, és szerinte a munka függvénye is, ki éli az életét nagyrészt online, és ki nem. Attila fizikai munkát végez, de állítja, akkor sem térne át az online életmódra teljes mértékben, ha a munkájához kellene az internetet használnia. Olyan pedig nincs, hogy valaki nem ér rá találkozni személyesen a barátokkal, családdal.
Az egyensúly tartása Szabó Nelli szociológus kutató, nem mellesleg nemzetközi gépkocsivezető szerint is nagyon fontos. – Ma már sok esetben a munka nélkülözhetetlen része, hogy online elérhetőek legyünk. Az interneten néhány kattintással intézhetünk ügyeket, fizethetünk számlákat, vásárolhatunk sorban állás nélkül. Ezzel időt nyerünk, amit aztán a családunkkal, barátainkkal tölthetünk. De könnyen átbillenhetünk, és a családunktól vesszük el az időt, ha nem tudjuk kiválasztani, megkülönböztetni a sok téves, lényegtelen és időrabló ránk zúdított információból a nekünk valóban szükségeset, így hosszú órákra a net előtt ragadunk – mondja.

Solti András 37 éves, kétgyermekes családapa fontosnak tartja, hogy tájékozott legyen, ezért elsősorban azért „nyomkodja”, vagy ahogy felesége, Nikolett fogalmaz „radírozza” az okostelefonját, hogy információt szerezzen.
 – A munkámhoz online felületeket használok, így természetes, hogy mellette információszerzésre is használom az internetet. Hírportálokat olvasgatok. A közösségi oldalon viszont ugyan fent vagyok, mert bizonyos ismerősökkel ott tudunk néha üzenetet váltani, de távol áll tőlem, hogy kizárólag onnan tájékozódjak, vagy saját magamról a nagyközönség elé tárjak információkat – mondja, de hozzáteszi, ha valaki például munkát keres, és nem tudják megnézni a Facebookon, akkor azt hiszik takargatnivalója van, vagy üldözési mániás vagy csak simán titokban másokat kukkol.
De mi történne Andrással, ha egyetlen napra nem férne hozzá az internethez? – kérdezzük. Döbbent csönd után: – El nem tudnám képzelni az életemet net nékül – válaszolja, és bevallja, nemrégiben előfordult ilyen, és azon kapta magát, unatkozik.
Nikolett is bekapcsolódik a beszélgetésbe: – Amikor azt mondja, most már lefekszik aludni, és odamegy, hogy kikapcsolja a számítógépet, azt látom, hogy azért még 2 perc alatt átfut vagy 6 cikket. Ettől megőrülök, szerintem függő, plusz  ha nagyobb társaságban vagyunk, és nem tud vagy nem akar bekapcsolódni a beszélgetésbe, eszköznek használja az okostelefon „simogatását”, hogy kivonja magát a társaságból.

Online–offline mini párbaj
– Hogyan tájékozódik az aktuális időjárásról reggelente?
K. A. (offline): – Kinyitom az ablakot, vagy kilépek a teraszra.
S. A. (online): – Ébreszt a telefonom, belépek a netre, és elolvasom, hány fok van, és mi várható a nap folyamán.
– Ebédel vasárnap a családjával, amikor jelez a telefonja, hogy üzenetet kapott. Mit tesz?
K. A.: – Nem nézem meg, majd később válaszolok, vagy felhívom, akárki is az illető.
S. A.: – Fél kézzel rakok még a gyerek tányérjára a gyümölcslevesből, de a másikkal gyorsan rápillantok az üzenetre. Ha sürgős, válaszolok gyorsan.
– Mit tesz, ha jó barátjának születésnapja van?
K. A.: – Felhívom, és felköszöntöm, aztán megbeszéljük, mikor találkozunk, hogyan ünnepeljünk.
S. A.: – Nem szoktam köszönteni senkit, ők sem engem, ez nem szokás köztünk. Ha mégis akarnám, chaten megtenném, de annak nem látom értelmét.

„Ami előny az egyik pillanatban, az hátrány egy másikban. Szükségszerű, hogy bekapcsolva legyünk, de vannak élethelyzetek, amikor zavaró. Meg kell találni a helyes arányokat.”
Melyik utat válasszam? Az anyagi helyzettől, eszközhiánytól függ elsősorban, ha valaki nincs online, de döntés kérdése is lehet, amit befolyásolnak sztereotípiák, személyes tapasztalatok – véli a szociológus.