Sokkal rosszabb a nők helyzete a munkában

Kevesebb nő dolgozik a hazai magánszférában mint férfi, a felsővezetőknek például alig 22 százaléka nő. Bár összességében a nők száma valamelyest nőtt a munkaerőpiacon, a fizetéseik jobban elmaradnak a férfiakétól, mint egy évvel ezelőtt.

A magyarországi magánszférában foglalkoztatott munkavállalók alig 46,5 százaléka nő, míg ez a szám három évvel ezelőtt még 48 százalék volt – derül ki a Hay Group tanácsadó cég elemzéséből. Ez azt jelentheti, hogy a válsággal és így elbocsátosokkal fémjelzett elmúlt évek leépítései erőteljesebben érintették a nőket, mint a férfiakat, és ebből a sokkból csak mostanában kezd magához térni a munkaerőpiac.Jóval drámaibbak a számok, ha munkaköri kategóriákra bontjuk az elemzést, ugyanis a tavalyi adatok szerint a felsővezetőknek csupán 22,6 százaléka nő, ami enyhe növekedést mutat. Ugyanez a tendencia figyelhető meg az összes többi kategóriában: bár sehol sem dolgozik több nő, mint férfi, de a helyzet a három és az egy évvel ezelőtti felméréshez képest valamelyest javult.

Átlagosan a nők a férfiak alapbérének csupán 92,3 százalékát keresik hasonló munkakörben dolgozva, ami számottevő, valamivel több mint 2 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A női alapbérek minden munkaköri csoportban elmaradnak a férfiakétól, és tavalyhoz képest szinte mindenütt romlott a bérezésük, csak a szakértők esetében javult kissé a helyzet.

Még lehangolóbb a kép, ha a bónuszokat, vagyis a teljesítmény alapú kifizetéseket vesszük figyelembe: átlagosan a nők csupán a férfiak bónuszának a 85,3 százalékát kapják kézhez – bár ez enyhe növekedés a tavalyi adathoz képest. A felsővezetők körében, ahol nyilván a legnagyobb bónuszokkal találkozunk, ez az arány csupán 80,7 százalék.

A szakértői pozíciókban szinte kétszer akkora az esélye egy férfinak arra, hogy céges autót kapjon, mint egy nőnek, és még középvezetői szinten is jelentős különbség figyelhető meg a férfi és női gépkocsijuttatás arányában. Ez az adat egyébként részben annak is köszönhető, hogy az értékesítői és mérnöki munkakörökben kiugróan magas a férfi munkavállalók aránya.

 

Forrás: http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/sokkal-rosszabb-a-nok-helyzete-a-munkaban-425888