Spéder Zsolt: alkalmazkodnia kell a munkahelyeknek a kétkeresős családmodellhez

A fiatalok lehetőségei és jövőről alkotott elképzelései is a kétkeresős családmodell irányába mutatnak - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Spéder Zsolt szerint ezt figyelembe véve a gyermekesek munkavállalását segítve kellene előre lépni a foglalkoztatásban. 

Spéder Zsolt szerint nagyon fontos, hogy mennyire családbarát egy munkahely, s az egész munkaerőpiac mennyire teszi lehetővé a gyermekesek munkavállalását.

"Enélkül azt hiszem, nem nagyon lehet előrelépni a foglalkoztatásban" - hangsúlyozta.

A kutató rámutatott, hogy hazánkban az emberek ideáiban alapvetően a kétkeresős családmodell terjedt el. "A fiatalok úgy képzelik az életüket, hogy gyerekük is van, keresnek is, munkájuk is van, nyaralni is el tudnak menni" - fogalmazott a szakember.

"Szeretnének boldogan és jól élni, ezt viszont egy keresetből nagyon kevesen tudják megtenni" - jelezte Spéder Zsolt. Hozzátette: mindemellett azok a nők, akik tanultak 25 éves korukig, egyetemre jártak, szeretnék tudásukat hasznosítani, kamatoztatni.

"Minden abban az irányba mutat, hogy a jövőt tekintve a kétkeresős családmodellel kell gondolkoznunk, és egy olyanfajta környezetnek kell létrejönnie, ami lehetővé teszi mind a munkavállalást, mind a gyermekvállalást" - hangsúlyozta a szakember.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója arról is beszélt, hogy több munkahelyen már kifejezetten keresik a gyermekkel rendelkező munkavállalókat.

"Egy megbecsült gyermekes munkavállaló esetleg nem fog elmenni, ha máshonnan egy kicsit magasabb jövedelmű ajánlatot kap, mert tudja, hogy jelenlegi munkahelyén össze tudja egyeztetni a családot a munkavállalással. Ha viszont valaki gyermektelen és kap egy jobb ajánlatot, nem nagyon van, ami meggátolja, hogy elfogadja az új lehetőséget" - jelezte Spéder Zsolt.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.
Hanganyag: Hlavay Richárd
 

Forrás: http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-612343