Télen több tízezer gyermek éhezik

Országszerte ételosztással, és több száz gyermeknek folyamatos étkezés biztosításával készül a télre a Magyar Református Szeretetszolgálat, mert a szegénységgel a gyermekéhezés is drámai méreteket ölt. Több tízezer kicsinek a téli szünet nem a karácsonyról, az ajándékokról, hanem az éhségről szól.

Ha a gyerek kihagy egy ebédet vagy egy vacsorát, nem történik semmi, de mi lesz azokkal, akik az iskolán kívül akár egy egész hétvégén át, napokig nem esznek meleg ételt, sőt van, hogy semmit sem? Több tízezren vannak, akik nem jutnak mindennap élelemhez, és minden második gyerek családjában gondot okoz az alapvető szükségletek biztosítása is.

Amikor a karácsony az éhségről szól

Az aggasztó méreteket öltő szegénységre és az egyre többeket érintő gyermekéhezésre próbálja felhívni a figyelmet adventi kampányával a Magyar Református Szeretetszolgálat. Sok gyermek ugyanis csak az óvodában vagy az iskolában eszik rendszeresen meleg ételt, otthon már nem jut főtt ételhez - rosszabb esetben semmilyen élelemhez sem.

Janka 10 éves, most kezdte a negyediket, kedvenc színe a világoskék. Három napja nem evett főtt ételt" - így fest egy olyan, nem egyedülálló eset, amelyet a segélyszervezet adventi adománygyűjtő és ételosztó akcióját beharangozó kisfilmjében mutat be. http://www.origo.hu/itthon/20141128-telen-tobb-tizezer-gyerek-ehezik.html A filmben Janka mellett feltűnik Szinetár Dóra is - nem véletlenül: a színésznő az akció mellé állt, a kampány arca lett.

Amikor egy gyermek napok óta nem evett, egy gőzölgő csatornafedél is tűnhet számára egy tál forró levesnek, a hóesés szóródó porcukornak, a közlekedési tábla pedig mackósajtnak. Osgyán Dániel, a szeretetszolgálat ügyvezetője az Origónak elmondta, hogy a gyerekéhezés csillapítására több akciót is indítanak - ezek finanszírozásához pedig adományokat várnak.

Ételt osztanak országszerte

Az iskolai szünetben, december 20-a és január 5-e között legalább 200 gyereknek szeretnének segíteni azzal, hogy számukra a napi háromszori étkezést biztosítják, házhoz szállítják. Az érintetteket - Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Baranya megyében - a szeretetszolgálat szociális munkásai választják ki a helyi családsegítőkkel együttműködve.

A kedvezményezettek száma a befolyó adományok függvényében nőhet, de első körben 3,2 millió forintból 200 gyermek étkeztetését tudják megoldani. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy ez csak csepp a tengerben. Mint Pál Sándor, a szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke jelezte, ma 10-30 ezer gyermek nem jut mindennap élelemhez, számuk pedig évről évre nő.Sokak számára tehát egy tál meleg étel is nagy segítséget jelent, ezért a szeretetszolgálat december 5-e és január 10-e között Debrecenben és Budapesten is több alkalommal szervez melegétel-osztást. Továbbá Bódvalenkén, Tornasnádaskán, Debrecenben és Budapesten alkalmanként 3-500 ezer forint értékben osztanak szét tartós élelmiszerekből álló csomagokat.

Rossz képet mutatnak a számok

Míg 2009-ben Magyarországon minden harmadik gyermek élt szegénységben, 2012-ben már minden második családjában okozott gondot az alapvető szükségletek biztosítása. A 7 évesnél fiatalabbak több mint 40 százaléka él ma szegénységben - állapította meg a szeretetszolgálat.Az Origo is beszámolt arról, hogy egyre nagyobb a gyermekszegénység Magyarországon. Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy a falusiak között kétszer akkora a szegények - a jövedelmi átlag 60 százaléka alatt élők - aránya, mint a fővárosban. Ferge Zsuzsa szociológus szerint a negatív folyamatok megfordításához elengedhetetlen egy szociális bérminimum bevezetése.

Ugyan nemrég Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt három évben 415 ezerről mintegy 400 ezerre csökkent a szegénységben élő gyermekek száma, sokan közülük közben csak vélhetően szegény felnőttekké váltak.

Nőtt az általános szegénység

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint ugyanis a teljes lakosságot nézve 33,5 százalékunk tarthat a teljes elszegényedéstől és a szociális kirekesztéstől. Európában csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a helyzet.

Azt pedig a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a héten közzétett felmérése is megállapítja, hogy tavaly Magyarországon tovább nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek. A KSH a lakosság 14,6 százalékát tartja „relatív jövedelmi szegénynek", de a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés által fenyegetettek aránya az ő számításuk szerint is meghaladja a 31 százalékot.

Amikor vacsorát adott a miniszter

Akármilyen jószándékú a kezdeményezés, az át nem gondolt megvalósítás nagyon el tudja rontani az összképet. Valami ilyesmi történhetett tavaly decemberben, amikor számos éles kritika érte az emberi erőforrás-miniszter, amiért negyven, szegény sorsú gyermeket vendégelt meg luxuskörülmények között.

Lúdgégégével, calvadossal ízesített gombamártással és joghurttortával kínálták meg a mélyszegénységben élő gyerekeket az ötcsillagos Hilton Budapest Hotelben rendezett vacsorán. "Nem szeretem a gombát", "nem ismerem ezeket az ételeket" - mondták többen is a gyerekek közül.

Balog Zoltán miniszter azt mondta, az adventi világosságban "látszik, hogy vannak szegények és gazdagok, a szegénység pedig igazságtalanság". A rendezvény végén ajándékokat kaptak a gyerekek, de név nem volt a csomagokon, csak cetlik: "6-7 éves fiúnak" vagy "10-14 éves lánynak".

 

Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20141128-telen-tobb-tizezer-gyerek-ehezik.html