A teremtés mai koronái. Milyen ma férfinak lenni?

Milyen ma férfinak lenni?

- Korunkban nem csak a technika fejlődik rohamosan, de az utóbbi években szinte újra kellett definiálni a nő és a férfi fogalmát is. Vajon mit jelent napjainkban férfinak lenni? Tényleg annyira ’puhányak’ lettek az erősebbik nem képviselői, vagy csak nekünk, nőknek nagyok az elvárásaink? Ezek a kérdések szinte minden nap előkerülnek a tévében, rádióban vagy akár csak egy baráti beszélgetés alkalmával, de legtöbbször nem kapunk kielégítő választ. A témával kapcsolatban Szabó Nelli szociológus igyekszik minden kényes kérdésre magyarázatot adni.

-„Nagy különbségek vannak az egyes kultúrákban a női és férfi szerepek között, de nem tudunk egyetlen olyan kultúráról sem, ahol a nők nagyobb hatalommal rendelkeznének a férfiaknál. A nőkre mindenhol elsősorban a gyermeknevelés és az otthon fenntartásának felelőssége hárult, míg a politikai és katonai tevékenységek elvégzése a férfiak feladata volt.

A történelem során folyamatosan változott a férfiak és a nők társadalmi szerepe. A modern ipar kialakulásával élesen elvált egymástól az otthon és a munkahely. A nőknek mindig inkább házias értékeket tulajdonítottak. Ez jelenleg is így van, de a XX. század derekától egyre magasabb lett a nők foglalkoztatottságának aránya, ahogy nőtt a munkahelyek és csökkent a gyermekszületések száma.”

- Azonban a 2008-ban berobbant gazdasági világválság Nelli szerint nem csak a pénztárcákat apasztotta, de a családmodell átrendeződésére is jelentős hatással volt.

-„Az elmúlt évek során sok nő vált családfenntartóvá, mert a férj elveszítette az állását. A gyárak, üzemek bezárása több férfit tett munkanélkülivé, mint nőt, ezzel erősen hátrányos helyzetbe kerültek a férfiak, ha a családfenntartó szerepüket vizsgáljuk. Gyakoribbá vált, hogy a magasabb presztízzsel és anyagi javakkal rendelkező nő szülés után újra állást vállal, és a férj marad otthon a gyermekkel.

A férfiak túlnyomó többsége nem vállal elsődleges felelősséget a gyermeknevelésben, ez a döntés is inkább gazdasági jellegű, mint emocionális. A most középkorú férfiak úgy szocializálódtak, hogy az ő feladatuk a család eltartása, az anyagi biztonság megteremtése.  Ez a konzervatív társadalmi elvárás teherként nehezedik rájuk. A férfi önértékelésének fontos része, hogy a világ felé is láthatóvá váljék az, hogy ő az oltalmazó, a bástya a családban.”

- A szociológus szerint azonban a mostani fiatalok sokkal elfogadóbbak, toleránsabbak a témával kapcsolatban, ami a közösségi és tömegmédia által közvetített üzeneteknek köszönhető.

- „A fiatalabb korosztály már liberálisabb gondolkodású, amit a társadalmi változások hoztak magukkal. Őket valószínűleg nem viseli meg pszichésen, ha a nő több diplomát szerez, vezető beosztásba kerül és a családfenntartó szerep felcserélődik.”

- Rengeteg férfi komoly ellenszenvet érez a feministák iránt – sok emancipált nőben felmerül a kérdés: vajon az erősebbik nemnek unszimpatikus az, hogy felvesszük velük szemben a kesztyűt?

- „A feminizmus a 17. szádban megjelenő széleskörű mozgalom. Az alapvető célja az, hogy a nők számára is biztosítsa azokat az emberi jogokat, amelyek egy férfit megilletnek. A mozgalom az 1980-as években jobboldali gondolkodók ellenreakcióját váltotta ki, ezek a feminizmuskritikák bekerültek a köztudatba. A kritikusok szerint a nők elérték a feminista célkitűzések többségét, közben pedig elviselhetetlenné váltak. Továbbá létezik a feminizmusnak egy olyan radikális szárnya, ami férfiellenes gyűlöletcsoport, tevékenységük degradáló a mozgalomra nézve.”

- A szakember szerint pedig igenis, a férfiak is profitálhatnak a feminizmusból.

- „Az egyenlőséggel bizonyos szinten még jól is jár a férfi, mert a nő tanulhat, karriert építhet, jövedelmével hozzájárul a család anyagi biztonságához – ugyanakkor ezzel a nő számára kettős teher jött létre, mert a magyar társadalomban ma is él az a nézet, hogy egyenlő arányú munkavállalás mellett is, a házimunka és a gyermeknevelés elsősorban a nő feladata.”

- Habár az ideális férfi fogalma korszakonként változik, most mégis nehéz helyzetben vannak az erősebbik nem képviselői. Rengeteg olyan bejegyzést, cikket lehet olvasni, hogy manapság mennyi a szingli nő – sokszor a férfiakban keresik a hibát, de lehet, hogy mégis a hölgyeknek vannak irreális elvárásaik? A szakember szerint az adott nő társadalmi helyzetétől is függ, hogy mik pontosan az elképzelései, de vannak arra vonatkozóan is körvonalazódott válaszok, hogy milyen a XXI. századi álompasi.

- „Egyrészt elvárjuk, hogy a férfi legyen vezető, harcos, honvédő, sportoló, a művészet vagy a munka hőse. Ezek az elvárások a küzdelem és versenyszellemet közvetítik. Ugyanakkor erős igény mutatkozik a biztonságérzetre, az érzelmi megnyilvánulásokra, empatikus, iránymutató, gyengéd férfiakra is. Nincsenek könnyű helyzetben azok a férfiak, akik most keresnek párt maguknak. Nem egyszerű az emancipált nőknek elegendő szabadságot, és a megfelelő időben érzelemgazdag biztonságot nyújtani. Azonban ne feledjük: a férfiasságnak nincs sok értelme a nőiesség nélkül, ennek a két egymást kiegészítő viszonyán keresztül nyer értelmet mindkét szó.”

RIDIKÜL magazin, 2016/3 66.oldal  Szeleczky Afrodite

Eredeti, hosszabb válaszaim csatolt PDF-ben a cikk alatt található.