Több pénzt kapnak a férfiak ugyanazért a munkáért

Magyarország — Minden területen hatalmas a különbség a férfiak és a nők átlagkeresete között – derült ki az Educatio felméréséből.
A kutatás szerint összességében, ha minden területet számba vesznek, akkor 50 ezer forinttal keresnek többet a férfiak, mint a nők. A szakadék ráadásul évről évre nő: 2011-ben még csak 40 ezer forintos különbség volt a nemek között, 2012-re pedig ez már 45 ezerre nőtt. A legnagyobb bérelőny az informatikai és a gazdaságtudományi területekhez kötődik. Kevésbé élesek, ám még így is jelentősek az eltérések a bölcsészettudomány, a társadalomtudomány, az egészségügyben dolgozók átlagkeresete között – olvasható a jelentésben. Informatikai területen 242 ezer forintot keres egy friss diplomás férfi, és mindössze 178 ezret egy nő, tehát itt 64 ezer forinttal visznek haza kevesebbet a nők.
A Blikknek nyilatkozó munkaügyi szakértő szerint szó sincs diszkriminációról, nagyon egyszerű oka van, hogy így alakultak a fizetések. – A férfiak, úgy tűnik, jobban tudnak helyezkedni, ügyesebben mérik fel a lehetőségeiket – magyarázta Erzse Tibor.

 

Szabó Nelli társadalomkutató azt mondta lapunknak, hogy Magyarországon a nőket gyakran még mindig a konyhában látják a legszívesebben. – Kicsit elmaradottak vagyunk az egyenjogúságot illetően. A nők között is kiváló szakemberek vannak, sokuknak még sincs akkora szakmai tekintélye. Egy nőnek valószínűleg többet is kell dolgoznia azért, hogy elismerjék a munkáját – magyarázta Szabó. – Nem akarhattunk mindent elvenni a férfiaktól, de ha egy nő kiharcol valamit, akkor azt meg kell becsülni, el kell ismerni - tette hozzá.
Nem lepődött meg az eredményen Keller Melinda (25), aki gyógypedagógusként dolgozik. – Lehet, hogy nem néznek ki annyit a nőkből, mint a férfiakból – mondta a lány.
A pékként dolgozó Bátori Ádám (21) szerint a munkáltatók azért alkalmaznak kevésbé nőket, mert félnek attól, hogy elmennek szülni. Ez akarva-akaratlanul is átfuthat az agyukon – érvelt Ádám.
 
2014.07.08.